CLECE ANUNCIA EL COMPROMÍS DE CONTRACTAR 139 VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN ELS III PREMIS COMPROMÍS

CLECE ANUNCIA EL COMPROMÍS DE CONTRACTAR 139 VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN ELS III PREMIS COMPROMÍS

  • Clece es compromet a integrar 139 víctimes de violència de gènere, el nombre de projectes presentats a Millor Projecte Social
  • L’Associació Deméter per la Igualtat, la Fundació ARED i la Fundació Novafeina, guanyadores en la categoria de Millor Projecte Social en la lluita contra la violència de gènere
  • El Premi Especial del Jurat a la Personalitat més rellevant va recaure en la diputada Carmen Quintanilla Barba
  • Arturo Checa, de Las Provincias, i Chelo Tuya, d’El Comercio, guanyen ex aequo el premi al Millor Treball Periodístic
  • El jurat va concedir esments especials a la cineasta Icíar Bollaín i a la Secció de Societat de l’Agència EFE

Clece Social, el projecte social de Clece, va celebrar ahir la cerimònia de lliurament dels seus Premis Compromiso que, en aquesta tercera edició, s’han dedicat a reconèixer el compromís d’entitats, mitjans de comunicació i personalitats en la lluita contra la violència de gènere.

En la categoria de Millor Projecte Social relacionat amb dones víctimes de violència de gènere fet per entitats sense afany de lucre, van resultar premiades les entitats Associació Deméter per la Igualtat, la Fundació ARED i la Fundació Nova Feina. Cadascuna d’aquestes rebrà una dotació econòmica de 10.000 euros. En la categoria de Millor Treball Periodístic, els periodistes Arturo Checa, de Las Provincias i Chelo Tuya d’El Comercio van guanyar ex aequo el guardó dotat amb 7.000 euros. El jurat va concedir, a més a més, una menció especial a la Secció de Societat de l’Agència EFE per la seva implicació i tasca periodística.

El Premi Especial del Jurat a la Personalitat més rellevant en la lluita contra la violència de gènere va ser concedit a la diputada Carmen Quintanilla Barba com a reconeixement a la seva destacada trajectòria en el suport a les dones víctimes. De la mateixa manera, el jurat va atorgar una menció especial a la cineasta Icíar Bollaín per l’important paper del cinema com a vehicle per retratar i generar consciència entorn del problema social de la violència de gènere.

El cineasta i guionista Luis Lorente, president del jurat, va felicitar els premiats i va posar en valor la tasca d’integració de Clece que «fa amb obstinació, mitjans i amb un element essencial: amb cor» tot emfatitzant que l’ocupació «és la baula, aquest esglaó essencial en la construcció de l’escala que treu les dones del soterrani del maltractament».

Videocomunicat

Donar veu a les víctimes

«A diferència d’edicions anteriors, en aquesta ocasió hem volgut dedicar els Premis Compromís a totes les persones que lluiten diàriament contra la violència de gènere. Per sobre de tot, a les mateixes víctimes. Sentíem que era el moment adequat per tenir aquest gest i reforçar la nostra implicació amb aquestes dones que necessiten una sortida, una oportunitat de refer les seves vides, de tornar a ser felices. Hem evolucionat molt, però la realitat continua sent preocupant i hi ha molt per fer. Per fer-ho, el nostre objectiu és sumar en aquesta lluita que és de tots. Amb el que millor sabem fer, que és ajudar a la integració laboral, però també sensibilitzant a través d’iniciatives com aquests guardons», va afirmar José Andrés Elizaga, director de Comunicació de Clece.

Al llarg de tota la gala, celebrada als Teatros del Canal de Madrid i conduïda per la periodista Sandra Golpe, es va voler escenificar un suport real i proper a les víctimes. Tres treballadores de Clece, víctimes de violència de gènere, van ser les encarregades de lliurar els guardons en la categoria de Millor Projecte Social. A més, els testimonis i les històries personals d’algunes dones víctimes van donar lloc a alguns dels moments més emotius de la gala. L’acte també va comptar amb la posada en escena d’un fragment de l’espectacle coreografiat de «Rotas», dirigit per Luis Lorente amb la col·laboració de la Fundació Ana Bella. Simbolitzant la fragilitat, però també la fortalesa d’aquestes dones, centenars de papallones de paper van volar per l’auditori, papallones confeccionades per víctimes de violència de gènere en una de les cases d’acollida gestionades per Clece a València.

Cinc premiats i dues mencions especials

El jurat, integrat tant per personalitats del món institucional com de la societat civil, va triar els guanyadors després de valorar 150 candidatures i seleccionar sis finalistes en la candidatura de Millor Projecte Social i tres en la categoria de Millor Premi Periodístic. Els premiats en la categoria de Millor Projecte Social van ser:

  • Associació Deméter per la Igualtat de Màlaga, pel seu projecte «Atenció i intervenció integral en fills menors de mares víctimes de violència de gènere». El programa busca empoderar les mares en la seva funció d’educadores i pal·liar les conseqüències derivades de l’exposició a la violència de gènere en les mares i en els menors. Anualment atén una mitjana de 240 usuaris.
  • Fundació per a la reinserció de dones, ARED, de Barcelona, pel seu programa «Integració sociolaboral de dones víctimes de violència de gènere» que busca millorar l’autonomia personal, professional i econòmica de les dones ateses així com aconseguir la integració laboral. Compta amb 25 beneficiàries directes que viuen en situacions de pobresa i exclusió social.
  • Fundació Nova Feina de València, pel seu projecte «Dóna Impuls» adreçat a millorar l’ocupabilitat de les víctimes amb accions d’orientació sociolaboral, suport i acompanyament en el procés de cerca activa de feina. El programa compta amb 15 beneficiàries de més de 18 anys i presta una atenció especial a dones de més de 45 anys en les quals l’edat suposa una major dificultat d’accés al mercat laboral.

Els guanyadors en la categoria de Millor Treball Periodístic van ser:

  • Chelo Tuya, periodista d’El Comercio, pels reportatges fets durant una setmana per a l’especial #cuestiondetod@s publicat amb motiu del Dia Internacional de la Violència de Gènere el 2016 al diari asturià.
  • Arturo Checa, periodista de Las Provincias, per tres reportatges publicats en el diari valencià: «El maltractament s’enceba amb els joves», «Pare enemic» i «Travetes després del maltractament».
    En aquesta categoria també es va lliurar una menció especial a la Secció de Societat de l’Agència EFE pel treball en equip i compromís personal en la sensibilització sobre violència de gènere. L’últim any, la tasca periodística de la Secció de Societat va suposar la difusió de prop de 900 informacions reflectint totes les perspectives del problema amb rigor i professionalitat.

Un premi a la constància

Finalment, el Premi Especial del Jurat a la Personalitat més rellevant en la lluita contra la violència de gènere es va concedir a la diputada Carmen Quintanilla Barba per la seva experiència i el compromís ferm amb les víctimes i les qüestions socials. La seva lluita constant i incansable contra la violència de gènere ha estat reconeguda en nombroses ocasions, entre d’altres, amb el Premi del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat el 2014 o el Premi Menina de la Delegació del Govern d’Espanya a Andalusia el 2014.

El jurat també va atorgar una menció especial a la cineasta Icíar Bollaín, per representar el potencial de la cultura i del cinema per visibilitzar i generar debat sobre problemes socials com la violència de gènere.

Sota la presidència de Luis Lorente, director de cinema i guionista i director de la pel·lícula «Rotas», el jurat l’han integrat María José Ordóñez, delegada del Govern per a la Violència de Gènere; Lucía del Carmen Cerón, directora de l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats; Ángeles Carmona, presidenta de l’Observatori contra la violència domèstica i de Gènere; Marta Ariño, consellera delegada de G+J España; Fernando Grande-Marlaska, magistrat de l’Audiència Nacional; Gemma Nierga, periodista, i Cristóbal Valderas, president de Clece.

Fruit d’un compromís

Les dones víctimes de violència de gènere és un dels col·lectius en els quals es focalitza el projecte social de Clece, Clece Social, i sobre el qual la companyia està especialment sensibilitzada. A més de gestionar cases d’acollida per a l’administració pública, Clece desenvolupa iniciatives de conscienciació com els Fòrums per la Integració, que s’organitzen per diferents comunitats autònomes per parlar sobre els problemes d’aquest col·lectiu; campanyes amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona i està implicada en projectes institucionals tan importants com «Hi ha Sortida».

La companyia també fa un esforç per la integració laboral de persones d’aquest col·lectiu. Actualment, més de 180 dones que han patit la violència masclista formen part activa de la plantilla de Clece. Després dels III Premis Compromís, aquest nombre s’incrementarà de manera significativa, ja que l’empresa s’ha compromès a integrar una dona víctima de violència de gènere per cadascun dels projectes presentats per entitats sense afany de lucre a la categoria de Millor Projecte Social, la qual cosa suposaria 139 contractacions.

La tasca de suport i integració de víctimes de violència de gènere de Clece va rebre el reconeixement de mans del president del Govern el 2016 i també va ser l’única companyia convidada a l’ONU per presentar el seu model d’integració de dones víctimes de violència de gènere.