La implicació dels professionals, clau per avançar cap a un model d’atenció integral centrat en la persona gran

La implicació dels professionals, clau per avançar cap a un model d’atenció integral centrat en la persona gran

Clece, en col·laboració amb la Fundació Pilares i els Instituts d’Atenció Social i Sociosanitària (AISS) del Cabildo de Las Palmas de Gran Canaria i del Cabildo de Tenerife, ha organitzat les primeres Jornades sobre el Model d’Atenció Integral Centrat en la Persona (AICP) per debatre sobre com avançar en un model d’atenció integral centrada en les persones grans i en la manera de cobrir les seves necessitats i preferències en l’atenció domiciliària i residencial

Gran Canària, 23 de juny del 2016. La implicació dels professionals competents és la clau per avançar en un model d’atenció gerontològica integral i centrada en la persona gran. Aquesta és una de les principals conclusions de les I Jornades sobre el Model d’Atenció Integral Centrat en la Persona (AICP) i les seves aplicacions en el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), residències i centres de dia celebrades el passat 20 de juny al Centre Sociosanitari El Sabinal de Gran Canària i el 22 de juny a l’Hospital de Los Dolores a la Laguna, a l’illa de Tenerife.

Totes dues trobades, organitzades per Clece, en col·laboració amb la Fundació Pilares i el Cabildo de Las Palmas de Gran Canaria (IASS) i el Cabildo de Tenerife (IASS), han tingut una gran acollida per part dels professionals de l’àmbit sociosanitari. En aquestes jornades s’ha debatut sobre la necessitat d’impulsar un canvi en l’enfocament de la intervenció gerontològica, adoptant un model d’atenció més integral i centrat en la persona, que situï la persona gran en el focus de l’atenció, tot permetent-ne l’autonomia, potenciant-ne la independència i destacant el paper terapèutic d’allò quotidià. També es van exposar experiències i resultats de l’aplicació de diferents models en atenció domiciliària i en centres.

«A Clece atenem més de 110.000 persones grans tant en l’àmbit residencial com a través dels serveis d’ajuda a domicili. El sector ha experimentat una gran transformació en els darrers anys, però cal continuar avançant i donar un paper central a l’autonomia dels subjectes als quals van adreçades les actuacions professionals. Entre tothom, podem fer possible que la persona gran es converteixi en part activa de la seva mateixa atenció, del seu pla de vida», afirma Daniela Macías, delegada social de Clece.

Durant la jornada, Pilar Rodríguez, directora de la Fundació Pilares, i Clarisa Ramos, professora del departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat d’Alacant i membre, també, de la Fundació, ha explicat la conceptualització del model AICP, metodologia i eines d’aplicació en els serveis d’ajuda a domicili, residències i centres de dia. «Hi ha consens en els principis que defineixen l’atenció gerontològica com la personalització, la integralitat o la promoció de l’autonomia, entre d’altres. No obstant això, portar-los a la pràctica en el dia a dia dels serveis i centres, és més difícil, ja que moltes vegades estan subjectes a nombroses normes organitzatives i laborals així com a rutines assistencials», comenta Pilar Rodríguez.

En aquest sentit, el rol dels cuidadors professionals és clau en l’aplicació del model. El seu contacte estret i continuat amb la persona gran o amb qualsevol persona en situació de dependència, els converteix en fonts d’informació valuoses per poder personalitzar l’atenció així com en dinamitzadors de la implicació activa de les persones grans.

La Fundació Pilares para la Autonomía Personal és una organització sense afany de lucre l’objectiu de la qual és donar suport a la dignitat de la vida humana mitjançant l’aplicació d’un model d’atenció integral i centrat en la persona en àmbits de l’envelliment i la discapacitat.