El Llibre Blanc de la Higiene Hospitalària destaca la importància de la innovació tecnològica

El Llibre Blanc de la Higiene Hospitalària destaca la importància de la innovació tecnològica

 

  • Alguns estudis xifren els casos d’IRAS evitables en el 56,6% del total i calculen que cada any suposen una despesa de cap a 800 milions d’euros al Sistema Nacional de Salut
  • Hi ha fins a un 40% de marge de millora en l’àmbit de la higiene ambiental dels centres assistencials 
  • L’ús de nous mètodes de desinfecció automatitzats permet eliminar microorganismes amb una eficàcia del 99,9%, fet que minimitza la probabilitat de contreure IRAS

Madrid, 5 de gener del 2015. Les infeccions relacionades amb l’assistència hospitalària, conegudes per les seves sigles IRAS, actualment constitueixen un dels principals reptes dels centres assistencials a causa del gran impacte que generen tant en la salut dels pacients com en l’ús de recursos als centres sanitaris. Alguns estudis xifren els casos d’IRAS evitables en el 56,6% del total i calculen que cada any suposen una despesa de cap a 800 milions d’euros al Sistema Nacional de Salut. 

En aquest escenari, els experts insisteixen en la importància de la innovació tecnològica, com a mesura complementària als mètodes tradicionals i manuals de neteja en l’àmbit de la higiene sanitària. Aquesta és una de les principals conclusions extretes del Llibre Blanc de la Higiene Hospitalària. Presentat el mes passat a Barcelona i a Madrid, aquest estudi ha estat elaborat per la consultora Antares Consulting i ha comptat amb la col·laboració de més de 30 experts nacionals i internacionals i el patrocini de l’empresa multiserveis Clece. 

A Espanya, segons l’últim informe EPINE disponible (Estudi de Prevalença de les Infeccions Nosocomials a Espanya), la prevalença de les IRAS produïdes en el propi ingrés arriba al 5,6%. Davant d’aquesta problemàtica, «la higiene hospitalària es presenta com a element crucial i imprescindible», afirma Bernardo Ubago, director d’Antares Consulting. 

El fet d’afrontar les IRAS consta de dues dimensions complementàries i sinèrgiques: la higiene personal dels professionals i la higiene ambiental. «Pel que fa a aquesta darrera, referida a la neteja i la desinfecció en les superfícies i les estades hospitalàries, el marge de millora és de fins al 40%. Això es deu al fet que tradicionalment la higiene i la neteja hospitalària s’ha caracteritzat pel seu aspecte manual, per un estancament tecnològic i un grau d’innovació escàs, per la qual cosa la innovació tecnològica serà un element nuclear i dinamitzador», afegeix Bernardo Ubago. 

Sinergia de noves tecnologies i mètodes tradicionals

La combinació de mètodes de desinfecció automatitzats, juntament amb una neteja manual més tradicional dóna uns resultats de desinfecció notablement millors, es redueix el nombre de microorganismes presents en les superfícies fins a un 99,9% i minimitza, per tant, la probabilitat de contreure IRAS. 

Últims avenços en la desinfecció hospitalària: el robot Xenex

Entre els principals mètodes de desinfecció automatitzats, cal destacar els llums UV de mercuri i xenó, el peròxid d’hidrogen vaporitzat i els sistemes d’ozó, que progressivament s’estan introduint en l’entorn assistencial per complementar i optimitzar els mètodes tradicionals.

Una de les darreres fites tecnològiques és el robot Xenex, actualment en funcionament a dos hospitals espanyols: Hospital General del Complex Sanitari Vall d’Hebron de Barcelona, a l’Àrea de la Unitat de Vigilància Intensiva, i a l’Hospital de la Fe de València, a l’Àrea d’Hospitalització d’Oncologia. Gràcies a l’ús de la llum ultraviolada, generada mitjançant llums de gas xenó, aquest robot destrueix microorganismes patògens, com ara bacteris, fongs i virus, en ben pocs minuts. De fet, s’ha fet servir per desinfectar habitacions de pacients amb l’ebola en hospitals dels EUA.

«Després de cinc mesos de treball, les dades científiques fetes pel Centre Nacional de Biotecnologia, CNB, que pertany al CSIC, han demostrat l’alta capacitat de desinfecció d’aquest sistema amb una eficàcia de més del 99,9999% d’eliminació de bacteris i més del 99,9% de virus i espores» expliquen des de Clece, l’única empresa al nostre país que presta aquest servei.

sss ddd