Dos centres de dia per a gent gran gestionats per Clece, certificats com a «lliures de subjeccions»

Dos centres de dia per a gent gran gestionats per Clece, certificats com a «lliures de subjeccions»

 

  • La certificació suposa el fet de no fer servir subjeccions físiques ni farmacològiques en l’atenció i cura de persones grans i amb Alzheimer 
  • Un reconeixement que només han rebut quatre centres de dia per a gent gran a tot l’Estat

Santander, 22 de gener del 2016. Els centres de dia de Parayas a Camargo i de General Dávila a Santander han rebut aquest matí l’acreditació com a «centre lliure de subjeccions» que li ha atorgat la Confederació Espanyola d’Organitzacions de Gent Gran (CEOMA, per les sigles en castellà). Tots dos centres pertanyen a la xarxa de centres de dia de l’Institut Càntabre de Serveis Socials, ICASS, i estan gestionats per Clece

Isabel Lebrero, directora dels centres, ha rebut l’acreditació de mans del doctor Antonio Andrés Burgueño, director del programa «Deslligar l’ancià i el malalt d’Alzheimer» des de la seva creació el 2003. A l’acte també hi han assistit Felisa Lois, directora de l’ICASS; Miguel Ángel Cavia, sotsdirector de dependència de l’ICASS; Mª Antonia Astuy, cap de secció de Recursos comunitaris de l’ICASS; José Manuel Millán, gerent de serveis socials de Clece, i Pilar Elena Sinobas i Rocío Cardeñoso, representants del Col·legi d’Infermeria de Cantàbria.

Els Centres de Dia de Parayas i General Dávila se sumen, així, al grup reduït de residències i centres per a la gent gran a tot l’Estat que compten amb aquesta prestigiosa acreditació. Segons el registre de centres acreditats del CEOMA, només 24 residències i 2 centres de dia comptaven, fins al moment, amb la certificació. Un reconeixement que suposa la no utilització de subjeccions físiques ni farmacològiques en l’atenció i cura de persones grans i amb Alzheimer. 

Isabel Lebrero, ha «agraït la implicació de tots i el gran treball en equip per a la consecució d’aquesta certificació. Ens situa a la primera línia de la transformació que està experimentant l’atenció gerontològica on, un dels grans avanços és precisament l’evolució a una atenció sense subjeccions per proporcionar més benestar i qualitat de vida a les persones grans i als seus familiars». En aquest sentit, Isabel Lebrero ha posat, com a «experiència exemplar i model a seguir», Trieste, «ciutat lliure sense subjeccions», l’impulsor de la qual, Fabio Cimador, ha enviat, des de la ciutat italiana, unes paraules de felicitació als centres recentment acreditats. La mateixa Sra. Lebrero ha llegit, als assistents, aquestes paraules en què Cimador ha incidit en «els greus danys» que pot ocasionar l’ús de subjeccions malgrat ser una pràctica àmpliament generalitzada.

De la seva banda, el doctor Antonio Andrés Burgueño ha felicitat els centres pel fet d'e «sumar-se a un model més humà i ètic malgrat l’esforç que suposa, ja que implica un canvi de cultura de treball en els professionals, en l’actitud de les famílies i molta formació, així com modificacions ambientals, organitzatives i d’equipament per garantir un entorn segur». 

Les subjeccions s’han fet servir per prevenir situacions de risc en determinats tipus de pacients. L’evolució en atenció gerontològica ha demostrat el seu ús com a contrari als objectius de les cures perllongades a les persones grans. Entre altres problemes, pot provocar l’aparició d’úlceres per pressió, incontinència, atròfia muscular o trastorns de conducta. Una constatació que ha impulsat el canvi d’estratègia cap a una atenció lliure de subjeccions.

A la foto: Antonio Andrés Burgueño, director del programa «Deslligar l’ancià i el malalt d’Alzheimer»; Felisa Lois, directora de l’ICASS; Isabel Lebrero, directora dels centres de dia Parayas i General Dávila, i José Manuel Millán, gerent de serveis socials de Clece.