La música apropa records i vivències a les persones amb Alzheimer

  • La iniciativa, organitzada per la Diputació de Màlaga i Clece, congrega prop de 350 assistents a l’Auditori Edgar Neville.
     
  • Les jornades incideixen en la importància de «cuidar el cuidador» dels malalts d’Alzheimer.
     
  • La musicoteràpia promou la socialització, augmenta l’autoestima, millora la mobilitat i estimula els records, entre altres beneficis.

Màlaga, 23 de setembre del 2014. Els beneficis de la musicoteràpia i la importància de «cuidar el cuidador» de persones amb Alzheimer han estat dues de les principals conclusions de les II Jornades per a Famílies amb Malalts d’Alzheimer. La iniciativa, organitzada per la Diputació de Màlaga i Clece, ha congregat prop de 350 assistents a l’Auditori Edgar Neville.

En aquest auditori s’han aplegat, entre altres autoritats, el president de la Diputació de Màlaga, Elías Bendodo, la vicepresidenta i diputada de Drets Socials, Ana Carmen Mata, i la directora de Serveis Socials, Ana María Jiménez. Després de la presentació oficial, s’ha donat pas a les dues ponències de la jornada: «Bones pràctiques per al cuidador de pacients amb Alzheimer», impartida per la psicòloga Mª José Domingo Ruiz de Mier, de l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Fuengirola, i «Els beneficis de la musicoteràpia en els malalts d’Alzheimer», a càrrec de la també psicòloga Sonia Buil Martínez.

La importància de «cuidar el cuidador» i d’ensenyar-lo a cuidar-se és un dels punts en els quals ha incidit Mª José Domingo entre les bones pràctiques aconsellades als cuidadors i familiars de persones amb la malaltia de l’Alzheimer. En aquest àmbit, ha destacat que cal ser conscient de la importància de cuidar-se. Cuidar una altra persona, i donar-li una atenció de qualitat, passa per la necessitat que el cuidador també es cuidi, ja que, si no està bé, difícilment podrà assumir l’atenció d’un familiar. Per això és clau cuidar la salut, tant física com emocional, tot reservant, per exemple, una estona cada dia per fer exercici, gaudir d’una afició o de les relacions socials. El cuidador s’ha de reservar temps per a ell mateix. No és una tasca fàcil per a qui porta la màxima càrrega de l’atenció i cal buscar ajuda, tant familiar com externa.

De la seva banda, Sonia Buil ha exposat, entre altres beneficis de la teràpia amb música per a l’estimulació cognitiva i sensorial, la millora de la comunicació i les relacions socials, l’evocació de records i vivències, més autoestima, la millora de les funcions motores i de la coordinació dels moviments, l’estimulació intel•lectual i cognitiva i la relaxació.

A tot el món hi ha, aproximadament, 44 milions de malalts d’Alzheimer i més de 600.000 persones a Espanya. Però aquesta malaltia no només afecta qui la pateix, sinó també les seves famílies i cuidadors que, moltes vegades, pateixen problemes físics, psicològics o econòmics, entre d’altres, derivats de l’atenció del seu malalt. Per això, després de la reeixida experiència del 2013, aquesta és la segona edició d’aquestes jornades, que volen oferir coneixements tècnics sobre l’atenció i les cures als malalts en les diferents etapes de la malaltia, alhora que té la intenció de proporcionar estratègies que ajudin a millorar la vida de les persones cuidadores.

L’activitat s’emmarca, a més a més, entre els diferents actes organitzats a la Diputació amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, el 21 de setembre.