Clece premia el compromís d’entitats i mitjans de comunicació contra la violència de gènere

Clece premia el compromís d’entitats i mitjans de comunicació contra la violència de gènere

Clece Social, el projecte social de Clece, va celebrar, el 20 de novembre passat, la cerimònia de lliurament dels seus Premis Compromís que, en aquesta quarta edició, han reconegut el compromís d’entitats, mitjans de comunicació i personalitats en la lluita contra la violència de gènere.

En la categoria de Millor Projecte Social relacionat amb dones víctimes de violència de gènere fet per entitats sense afany de lucre, van resultar premiades les entitats Fundación Santa María La Real, la Asociación de Xoves Emprendedores i la Fundación Don Bosco. Cadascuna d’aquestes rebrà una dotació econòmica de 10.000 euros. En la categoria de Millor Treball Periodístic, Marisa Kohan, periodista del diari Público, va guanyar el guardó dotat amb 7.000 euros.

El Premi a la Iniciativa de Sensibilització més rellevant en la lluita contra la violència de gènere va ser concedit a la campanya «Tolerancia Cero. Contra el maltrato, la fuerza de todos», d’Antena 3 Noticias i la Fundación Mutua Madrileña. Quant al reconeixement a les associacions que més han col·laborat amb Clece, el guardó va ser atorgat a Candelita i a la Fundación ARED. Així mateix, el jurat va concedir una distinció especial a María José Garrido Antón, capitana de la Guàrdia Civil.

Un sentit homenatge

Aquest any, la gala va estar marcada per l’absència de Luis Lorente, president del jurat, que va morir uns quants dies abans. «Ens deixa un home brillant, amb una ment privilegiada i una immensa qualitat humana. Hem tingut l’honor de tenir-lo en el nostre jurat i, per descomptat, la seva empremta es mantindrà inesborrable en aquests guardons. Ell els va fer seus des del primer moment i li estarem sempre agraïts», va expressar José Andrés Elizaga, director de Comunicació i Relacions Institucionals de Clece.

Categories a concurs

Dins de les categories a concurs en aquesta edició, el jurat va atorgar el Premi al Millor Projecte Social a tres de les set associacions finalistes:

  • Fundación Santa María La Real d’Aguilar de Campoo, Palència, pel seu programa «Empleo Mujer de Castilla y León». El programa, que busca promoure la inserció sociolaboral i la millora de l’ocupabilitat de les dones en situació d’especial vulnerabilitat de Castella i Lleó, ha comptat, fins avui dia, amb la participació de 513 dones, de les quals 234 van ser víctimes de violència de gènere.
  • Asociación de Xoves Emprendedores de Lugo (AXEL) pel seu projecte «Blíster, píldoras del conocimiento», que busca formar dones en altres àrees laborals no associades tradicionalment a elles, com l’electricitat, la lampisteria, la jardineria, etc., i trencar, així, amb els estereotips de gènere. El seu objectiu és aconseguir entre 20 i 30 dones víctimes de violència de gènere a la província de Lugo.
  • Fundación Don Bosco de Còrdova, Las Palmas de Gran Canaria i Badajoz, pels seus itineraris integrats d’inserció sociolaboral amb víctimes de violència de gènere, amb els quals es planteja, com a objectiu, la millora de l’ocupabilitat de les víctimes de violència de gènere. El projecte compta amb la col·laboració de més de 800 empreses inscrites a la seva agència de col·locació.

En l’altra categoria a concurs, la de Millor Treball Periodístic, el jurat va concedir el guardó entre les quatre finalistes a:

  • Marisa Kohan, periodista del diari Público, per una tasca periodística compromesa amb la lluita contra la violència masclista.

Reconeixements especials

«Tolerancia Cero. Contra el maltrato, la fuerza de todos» va rebre el reconeixement a la Millor Iniciativa de Sensibilització Social. Des del 2015, la campanya, promoguda per Antena 3 Noticias i Fundación Mutua Madrileña, fa servir la força de la comunicació per sensibilitzar contra la violència de gènere. Van recollir el premi Mónica Carrillo, presentadora de les notícies del cap de setmana a Antena 3, i Lorenzo Cooklin, director general de la fundació.

Aquesta edició també ha inclòs un reconeixement especial per a les associacions que més han col·laborat aquest any amb Clece en la integració laboral de les víctimes de la violència de gènere. Aquest premi es va atorgar a l’associació Candelita i a la Fundación ARED, per la seva implicació en la integració i reinserció de les dones al món laboral, principalment a les provinents de col·lectius vulnerables.

Finalment, es va fer lliurament d’una distinció especial a María José Garrido Antón, capitana de la Guàrdia Civil, que actualment està destinada en la secció d’Anàlisi del Comportament Delictiu de la Unitat Tècnica de la Policia Judicial (UTPJ), doctora en psicologia, amb un màster en ciències forenses per la UAM i experta en criminologia per la UNED; aquesta dona va ser l’autora de la «Guia de primers auxilis psicològics en violència de gènere», la primera de les seves característiques publicada el 2011. Una fita que va significar un precedent i que marca tota una trajectòria professional vinculada a la protecció de les víctimes. La distinció coincideix a més amb el 30è aniversari de la incorporació de la dona a la Guàrdia Civil.

Compromisos complerts

Fa un any, en la Gala dels III Premis Compromís, Clece va anunciar la seva intenció de contractar 139 dones víctimes de violència de gènere de cara a la següent gala, tot comprometent-se a fer un pas més en aquesta lluita.

La iniciativa es va dir «Projecte 139», ja que aquesta és una xifra simbòlica igual a la del nombre de candidatures presentades en aquests guardons contra la violència de gènere a la categoria de Millor Projecte Social. L’objectiu d’aquest projecte va ser afavorir la plena recuperació i integració social de les víctimes a través de la feina. El resultat d’aquest compromís ha estat un rotund èxit i, des de l’anunci de la iniciativa, ha suposat la incorporació de 169 supervivents de violència de gènere a la companyia.

IV EDICIÓ PREMIS COMPROMÍS