Clece suma la seva veu al clam social contra la violència de gènere

Clece suma la seva veu al clam social contra la violència de gènere

Clece Social, el projecte social de Clece, es va unir a la commemoració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona amb la realització de dues campanyes de sensibilització en les quals va comptar amb la participació de clients, treballadors, col·laboradors i usuaris dels seus serveis.

En el tercer any que Clece fa campanya específica per al 25 de novembre, es van endegar dues iniciatives: d’una banda, la campanya «No Callis» a Andalusia i les Canàries, mentre que a la resta de delegacions es va donar continuïtat a «Una Vida sense Violència, Una Vida amb Respecte». Totes dues accions van aconseguir la participació de més de 45.000 persones, que van alçar la veu contra la violència masclista i van mostrar el seu suport a les víctimes.

«Un dels objectius del projecte social és sensibilitzar sobre la difícil realitat dels col·lectius més vulnerables, i les dones que pateixen maltractament són un dels grups més desprotegits. Per això ja fa tres anys que promovem aquesta campanya el 25 de novembre. Però no es queda només en una data. El nostre compromís contra la violència de gènere s’estén tot l’any, amb una sensibilització contínua però també a través de la integració laboral de les dones víctimes», va afirmar José Andrés Elizaga, director de Comunicació de Clece.

Hospitals, escoles infantils, residències de gent gran, centres de treball, oficines i entitats  públiques… Els escenaris que van fer seves les campanyes de Clece van ser molt diversos i van estar molt repartits per la geografia mitjançant diverses activitats com ara concentracions, tallers, xerrades, murals, lones i llaços, estands informatius o repartiment de materials.

Trencar el silenci

Amb el lema «No callis», la setmana passada es van celebrar diferents accions a Andalusia i les Canàries. A Tenerife es van unir entitats com la Presidència del Govern de Canàries, l’Hospital de La Candelaria o el Centre Sanitari San Sebastián, a La Orotava. A Las Palmas, l’Hospital Matern Insular, l’Hospital Negrín i el Servei d’Ajuda a Domicili municipal. Simbolitzant que cal acabar amb el silenci, algunes de les concentracions convocades van anar acompanyades pel so dels xiulets. Entre elles, les fetes pels grans del centre Acaymo a la catedral de San Cristóbal de La Laguna o pels mateixos treballadors de la Direcció general de Clece a Canàries.

A Andalusia també va tenir una gran acollida. Els hospitals de Torrecárdenas, de la Inmaculada i de Poniente a Almeria i el de Puerta del Mar a Cadis van comptar amb estands informatius. A la Universitat de Màlaga, es van distribuir més de 3.000 adhesius i 1.500 ulleres i es va col·locar un «photocall» perquè tothom pogués «deixar-hi la mà» i escriure-hi un missatge. En altres punts com la residència d’estudiants Andalusia i escoles infantils es van impartir tallers sobre igualtat i prevenció de violència de gènere a estudiants i professionals. A Còrdova, hi van participar el Pavelló Municipal d’Esports de Montilla i els Serveis d’Ajuda a Domicili de La Rambla, Doña Mencía, Torrecampo, Pozoblanco i Rute. Al Pavelló Municipal d’Esports de Montilla, els clubs de la zona van celebrar partits de futbol i bàsquet femení a favor de la igualtat i rebuig a la violència de gènere. A Sevilla, «No callis» va arribar al Parc Empresarial Torno i a la Facultat de Dret, on Clece va participar en les jornades «Noves formes de violència de gènere».

Una Vida Sense Violència, Una Vida amb Respecte

La campanya «Una Vida Sense Violència, Una Vida amb Respecte» es va estendre en molts altres punts de la geografia fins a abastar un ampli programa d’accions de sensibilització. Es van celebrar jornades a Barcelona en col·laboració amb la Fundació ARED, que va explicar el seu programa «Integració sociolaboral de dones víctimes de violència de gènere»; i, a València, juntament amb l’Hospital General de València, en les quals van reflexionar sobre el paper dels homes en la lluita contra la violència de gènere. A l’Hospital d’Elda i l’Hospital General Universitari d’Alacant es va repartir informació i materials de la campanya.

Especialment emotives van ser les activitats en les quals van participar nens. A l’Escola Municipal Globo de Valladolid van fer la iniciativa «Plomes per a la igualtat» amb tres accions de sensibilització en col·laboració amb les famílies i que va comptar amb l’assistència de la regidora d’Educació, Infància i Igualtat de l’Ajuntament de Valladolid i l’Associació de Dones La Rondilla. A l’Escola Infantil Municipal Fantasía de Huerta del Rey, es va convidar un grup de víctimes de violència de gènere que va representar amb ombres xineses el conte «Rosa Caramel».

Quant a la implicació de les persones grans, la residència i centre de dia d’Atsobakar a Lasarte-Oria va convidar els residents, familiars i treballadors del centre, el centre cívic de la dona i el grup Ganchineando Estella per elaborar quadres de 20×20 en punt i ganxet. La residència de Venta de Baños va celebrar una trobada intergeneracional amb els infants de primària del col·legi Sagrat Cor de la localitat de Palència. A Múrcia, a través del Servei d’Ajuda a Domicili, es va organitzar una concentració amb lectura de manifest a la plaça de l’Ajuntament.

Com no podia ser d’una altra manera, els treballadors de Clece també van participar-hi activament. A Barcelona, els treballadors de Clece a l’Hospital Universitari Bellvitge, l’Hospital Broggi, l’Institut  Català de la Salut i del Transport Escolar Consell Comarcal del Barcelonès van lluir, durant el dia 24, pitralls blancs i liles per visibilitzar el problema. La majoria dels centres de treball de Clece van parar uns instants la seva activitat per fer-se una foto.

Fruit d’un compromís

Les dones víctimes de violència de gènere és un dels col·lectius en els quals es focalitza el projecte social de Clece, Clece Social, i sobre el qual la companyia està especialment sensibilitzada. A més de gestionar cases d’acollida per a l’administració pública, Clece desenvolupa iniciatives de conscienciació com els Fòrums per la Integració, que s’organitzen per diferents comunitats autònomes per parlar sobre els problemes d’aquest col·lectiu i està implicada en projectes institucionals tan importants com «Hi ha Sortida». La companyia també fa un esforç per la integració laboral de persones d’aquest col·lectiu. Actualment, més de 180 dones que han patit la violència masclista formen part activa de la plantilla de Clece. La tasca de suport i integració de víctimes de violència de gènere de Clece va rebre el reconeixement de mans del president del Govern el 2016 i també va ser l’única companyia convidada a l’ONU per presentar el seu model d’integració de dones víctimes de violència de gènere.