«El plec de condicions és clau per afavorir la inclusió laboral»

«El plec de condicions és clau per afavorir la inclusió laboral»

• Aquesta va ser una de les conclusions de Cristóbal Valderas, president de Clece, que va destacar també que «l’obra social per excel·lència és l’ocupació»

• A l’Aragó, el 14% de la plantilla de Clece està formada per persones procedents de col·lectius vulnerables

«L’ocupació és la solució per a la integració social dels col·lectius vulnerables», aquesta és una de les principals conclusions extretes del VII Fòrum «Clece per la Integració» celebrat el 15 de juny passat a l’auditori Caixaforum de Saragossa sota el lema «Un pont cap a l’ocupació”.

El Fòrum, organitzat per l’empresa Clece, ha congregat diferents representants de l’Administració pública, l’empresa privada, agents socials, així com una persona en representació de col·lectius vulnerables, amb l’objectiu de debatre fórmules per millorar l’ocupabilitat i derrocar barreres a les quals han de fer front les persones amb discapacitat, en risc d’exclusió social o les víctimes de violència de gènere per accedir a una ocupació.

L’acte ha comptat amb la participació de Teresa Sevillano Abad, directora general d’Igualtat i Famílies del Govern d’Aragó; Recaredo García Gaspar, cap del Servei de Promoció d’Ocupació, INAEM, Govern d’Aragó; Soledad Bolea Bosque, cap de secció de Programes d’Igualtat de la Casa de la Dona de l’Ajuntament de Saragossa; Beatriz Gutiérrez, coordinadora regional a Aragó de la Fundació Adecco; Ibtisam, treballadora de Clece del Servei d’Ajuda a Domicili de Saragossa, i Cristóbal Valderas Alvarado, president de Clece.

La trobada ha posat de relleu la necessitat d’impulsar aliances entre l’empresa privada i l’Administració pública per reduir les taxes d’atur dels col·lectius vulnerables.

L’Ibtisam, una treballadora del Servei d’Ajuda a Domicili de Saragossa, va trobar, en Clece, una oportunitat laboral i avui està convençuda que la seva feina no només li està permetent desenvolupar-se professionalment, sinó que també li ha donat l’oportunitat d’una nova vida al costat del seu fill. Per a ella, «la feina, a una dona, li dóna valor i energia, la capacitat de seguir lluitant pel que vulguis, tenir objectius, millorar la seva autoestima i no rendir-se per continuar endavant».

«No és el mateix contractar que integrar. A Clece, les persones de col·lectius vulnerables s’integren, es fan ambaixadors de marca. El fet de tenir gent com l’Ibtisam ens fa millors. Les 7.200 persones d’aquests col·lectius integrades són una benedicció. Per això, parlem amb aquesta passió i volem continuar creixent amb l’administració pública per donar més oportunitat a més gent», afirma Cristóbal Valderas Alvarado, president de Clece.

Teresa Sevillano Abad, directora general d’Igualtat i Famílies del Govern d’Aragó, ha comentat que «a Saragossa vivim molt temps d’esquena a l’Ebre i avui comptem amb molts ponts, avui no hem de donar l’esquena a les persones més vulnerables, per la dignitat a tota la societat, hem de construir-los ponts a l’ocupació per afavorir-ne la integració.»

De la seva banda, Recaredo García Gaspar, cap del Servei de Promoció d’Ocupació, INAEM, del Govern d’Aragó, ha assenyalat que «cal afavorir amb mesures la inclusió d’aquests col·lectius i les subvencions són fonamentals per fomentar l’ocupació, sinó ho tindríem més difícil. A Aragó fem una tasca de sensibilització recordant, a les empreses, l’obligació de complir la Llei general de discapacitat. Els serveis públics d’ocupació hem d’estar al costat de les empreses».

Soledad Bolea Bosque, cap de secció de Programes d’Igualtat de la Casa de la Dona de l’Ajuntament de Saragossa, ha comentat que «és important l’educació en igualtat, sense discriminació, donant suport i formant a les dones. El sector públic i privat han de conjuminar forces per recolzar a aquestes dones i aconseguir que s’insereixin. La tasca d’empreses com Clece, que tenen presència a tota la península, poden donar una oportunitat laboral a persones víctimes de violència de gènere per canviar de ciutat i allunyar-se, al seu torn, de la seva parella».

En paraules de Beatriz Gutiérrez, coordinadora regional a l’Aragó de la Fundació Adecco, «l’ocupació és la pedra angular perquè els col·lectius vulnerables surtin de l’exclusió». A més, va afegir, «cal trencar estereotips i educar les futures generacions per potenciar que a les empreses es valorin les persones pel que saben fer i això comença amb currículums cecs».

Al final del fòrum, tots els ponents van animar Clece a seguir integrant col·lectius vulnerables i organitzant esdeveniments d’aquest tipus que promouen la sensibilització.

Construint ponts per la integració

El VII Fòrum Clece per la Integració s’emmarca en Clece Social, el projecte social la companyia, dirigit a millorar l’ocupabilitat, la integració, la sensibilització i l’atenció de col·lectius socialment desfavorits com ara persones amb discapacitat, persones en risc d’exclusió social, dones que pateixen violència de gènere i joves aturats de llarga durada; així com col·lectius amb especials necessitats d’atenció com a nens i gent gran.

Aquest fort compromís social de Clece ha fet possible que, aquest any, en el qual la companyia compleix el 25 aniversari, un 9,6% de la seva plantilla procedeixi ja d’aquests col·lectius. Dels seus 71.982 treballadors a tot Espanya, 6.926 treballadors són d’integració. En el cas de l’Aragó, Clece compta amb 1.712 treballadors, dels quals, el 14% són persones procedents de col·lectius vulnerables.

Galería VII Foro por la Integración