L’Hospital General de València impulsa noves mesures contra la violència de gènere

L’Hospital General de València impulsa noves mesures contra la violència de gènere

• Anunci del I Premi a la Recerca Aplicada a la Detecció de la Violència de Gènere.

L’Hospital General Universitari de València i Clece han celebrat una jornada de sensibilització i acció social per contribuir a millorar la detecció dels casos de violència de gènere en l’àmbit dels serveis sanitaris mitjançant protocols d’actuació que permetin una intervenció més eficaç.

La jornada ha estat inaugurada per la directora general de Justícia de la Conselleria, María Ángels García Vidal, que ha destacat que «en tot el 2015, es van detectar un total de 162 casos de violència de gènere en el Departament de Salut-València Hospital General, mentre que només en els deu primers mesos del 2016 l’hospital i els seus centres de salut ja han registrat un total de 195 comunicats per violència de gènere, segons dades de la direcció general de Salut Pública.

Amb més de 200 assistents, la jornada ha inclòs una taula rodona titulada «Sensibilització davant de la violència de gènere des de l’espai sanitari», en la qual s’ha insistit en la necessitat de normalitzar i sistematitzar en les mateixes consultes les preguntes al voltant dels possibles maltractaments que puguin patir les dones perquè, d’aquesta manera, s’aconseguirà que els espais sanitaris siguin llocs eficaços on eradicar el problema.

La taula ha estat moderada per la directora d’Atenció Primària del Departament, Amparo Esteban, i hi han intervingut diferents especialistes en la matèria. La presidenta de la secció de Violència Domèstica del Col·legi d’Advocats de València, Alicia Bayarri, ha presentat les «xifres de la vergonya» en mostrar les estadístiques dels últims anys i descriure com es treballa en els jutjats especialitzats en atenció a les víctimes.

La diputada de Joventut, Esports i Igualtat, Isabel García, ha presentat el treball de la Diputació en aquesta matèria. Mª Ángeles Celada, treballadora social d’Atenció Primària del Departament, ha explicat l’ús del protocol SIVIO per als professionals sanitaris i la importància del paper de les treballadores socials, que són l’enllaç amb els recursos jurídics i socials de què disposen les dones, ja que el suport psicològic i la informació sobre els recursos municipals és fonamental en aquests casos.

De la seva banda, la directora del Centre de Protecció a la Dona de València-Clece, Eva Planells, ha exposat el programa que desenvolupen en col·laboració amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en el qual es fan servir diferents recursos, les cases d’acolliment, els habitatges tutelats i els programes d’ajuda a l’ocupació.

L’especialista de suport en violència de gènere de la Direcció General de Salut Pública, Ángela Escribano, ha destacat les diferents mesures que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha introduït per millorar els protocols de detecció i les accions encaminades a pal·liar aquesta xacra social.

Premi a la recerca aplicada en la detecció de la violència de gènere

En la clausura de la jornada, també s’ha anunciat l’acord de col·laboració entre la Fundació de Recerca de l’Hospital General Universitari de València i Clece pel qual s’ha llançat la convocatòria del I Premi a la Recerca Aplicada a la Detecció de la Violència de Gènere.

La directora de Recursos Humans de Clece, Purificación González, ha explicat el compromís de la seva empresa per donar suport a aquest premi, dotat amb 3.000 euros, adreçat a aconseguir més eficàcia en la detecció dels casos de violència de gènere i problemes de salut relacionats. Des del 16 de novembre fins a al 30 de desembre està obert el termini per presentar les sol·licituds al premi, la informació del qual estarà disponible al web de la fundació.

jornada-sensibilizacion-hospital-general-valencia-clece-premio-investigacion

jornada-sensibilizacion-hospital-general-valencia-clece-premio-investigacion2