III Fòrum Clece per la Integració «Una feina per canviar una vida»

III Fòrum Clece per la Integració «Una feina per canviar una vida»

  •  «Tancar el cercle de l’exclusió és coresponsabilitat de tothom»

Las Palmas de Gran Canaria, 4 de novembre del 2015. La col·laboració dels diferents agents socials és necessària per fomentar l’accés al mercat laboral de persones en risc d’exclusió, entenent l’ocupació com una de les eines més eficaces per a la seva integració. Aquesta és una de les principals conclusions extretes del III Fòrum Clece per la Integració celebrat sota el lema «Una feina per canviar una vida» al Centre Cultural CICCA de Las Palmas de Gran Canaria.

El Fòrum, organitzat per Clece, ha congregat els diferents actors implicats en la integració de col·lectius en risc d’exclusió amb representants de l’Administració pública, l’empresa privada, agents socials, així com treballadors provinents d’aquest col·lectiu. Per part de l’Administració, hi han intervingut Isabel Mena, viceconsellera d’Ocupació i Polítiques Socials del Govern de Canàries; Elena Mañez Rodríguez, consellera de Govern de Política Social i Accessibilitat del Cabildo de Gran Canària; Óscar Mata, gerent de l’Institut Municipal d’Ocupació i Formació (IMEF) de l’Ajuntament de Las Palmas de Gran Canaria, i Jesús Octavio Suárez Rodríguez, coordinador del Centre d’Acolliment Municipal El Lasso. Per part de Clece, hi han assistit Cristóbal Valderas, president de Clece, Purificación González, directora de Recursos Humans de Clece i Luis Arocha Miranda, tècnic de Selecció en Inserció de Clece Canàries, que han donat la visió de l’empresa privada, mentre que els testimoniatges dels treballadors han vingut de la mà de Yesica Díaz Valent i Javier Antonio Gonzalez, tots dos, treballadors de Clece.

Precisament Yesica i Javier han mostrat el problema de l’exclusió en primera persona. Després de fer front a una situació personal i familiar complexa, Yesica «se sent orgullosa de no haver-se rendit davant l’adversitat i de poder tenir, avui, a tota la seva família amb ella, mirant al futur sempre amb optimisme», ha afirmat. De la seva banda, Javier, després de superar un problema de drogodependència i aconseguir una feina, afirma que «per primera vegada està vivint» i que «ara com ara se sent útil, responsable i part de la societat». Un missatge d’optimisme per tancar les diferents intervencions del fòrum, on s’ha posat l’accent en la necessitat de conjuminar i reforçar esforços entre tots els agents implicats.

Isabel Mena ha declarat «estar abordant diferents línies per tornar als itineraris d’inserció laboral» i «treballant en la coordinació dels tres pilars bàsics per a la plena inclusió: política social, ocupació i habitatge». Per finalitzar, la viceconsellera ha afegit que «tancar el cercle de l’exclusió és coresponsabilitat de tothom», en al·lusió a la necessària col·laboració pública i privada. De la seva banda, Elena Mañez ha incidit en la necessitat de fomentar eines per combatre l’exclusió des de l’Administració com la «inclusió de clàusules socials en la contractació pública». 

De la mateixa manera, Óscar Mata, entenent la desocupació com una causa de risc d’exclusió, ha insistit en la «importància de la formació com a eina per augmentar l’ocupabilitat, sobretot quan a un alt percentatge d’aturats els manquen qualificació». Quant a Jesús Octavio Suárez, en resposta al moderador, Santiago Morellón, cap d’informatius de la Cadena Cope, ha comentat que el percentatge de reintegració és molt baix i que «sense una feina, moltes vegades, les persones retrocedeixen a la casella de sortida», en el procés d’integració.

La responsabilitat de l’empresa
Cristóbal Valderas ha explicat com «des de Clece s’ha treballat en un model integrador que demostra que és possible donar una oportunitat a aquestes persones. No és un camí fàcil, cal posar-hi els recursos necessaris, buscar col·laboracions i comptar amb la implicació de tots els treballadors. Però, després que se n’hagin creat les bases, es pot fer una gran tasca. A Clece són ja 595 els treballadors provinents d’aquests col·lectius. Persones a les quals hem ajudat a tancar el cercle amb una oportunitat laboral després d’esgotar o acabar les ajudes socials».

Purificación González, «més que no pas les dificultats que veuen les empreses a l’hora de contractar a aquest tipus de perfils» ha volgut destacar «els beneficis que té a la llarga comptar amb aquests treballadors en termes d’agraïment, fidelitat i sentit de pertinença, alhora que milloren el clima laboral, tot generant entorns més cohesionats i solidaris». Luis Arocha, des de la seva experiència professional, ha afirmat que la integració és «un recorregut molt llarg. Una cadena en la qual és necessària una voluntat de canvi, assessoria professional adequada i, finalment, l’ocupació». 

El III Fòrum «Clece per la integració» s’emmarca en el compromís social de Clece amb la integració laboral de persones en risc d’exclusió. Actualment, Clece dóna feina a 74.401 persones a Espanya, 6.602 dels quals provenen de col·lectius socialment vulnerables, més concretament, 595 provenen de situacions d’exclusió.

Exposició fotogràfica «Òxid»
En el marc de la celebració del Fòrum, Clece també ha patrocinat i produït «Òxid». És l’última exposició fotogràfica de l’artista de Las Palmas de Gran Canaria Sara Yun. Un excepcional treball exposat a l’Espai de les Arts de Tenerife (TEA) del 3 al 17 de novembre i que reflecteix la capacitat de lluita de l’ésser humà.

La sèrie d’imatges mostra el dia a dia de quatre de vint-i-dos immigrants que viatjaven en un vaixell que va ser abandonat a la seva sort a les costes de Las Palmas de Gran Canaria, a milers de quilòmetres de distància de casa seva.