II Fòrum

II Fòrum "Clece per la integració"

  • En el II fòrum-col·loqui «Clece per la integració», diferents agents involucrats en l’atenció a dones que han estat víctimes de violència de gènere han debatut sobre els principals reptes a l’hora d’ajudar aquest col·lectiu i col·laborar en la seva integració social
  • En el seu compromís amb la inserció de col·lectius vulnerables, el president de Clece, Cristóbal Valderas, ha explicat que la principal aportació que pot fer la seva empresa per les víctimes és oferir-los una oportunitat laboral
  • Actualment, Clece dóna feina a 143 víctimes de violència de gènere

València, 16 d’abril del 2015. Clece, empresa multiserveis, ha celebrat aquest matí una jornada de debat sobre els principals reptes que afronten les dones víctimes de violència de gènere. El II fòrum-col·loqui «Clece per la integració», que ha portat per títol «Hi ha sortida a la violència de gènere», ha reunit diferents agents socials implicats en l’atenció i l’ajuda a aquest col·lectiu, que han coincidit a assenyalar que el treball és vital per afavorir la integració social de les dones que han patit la violència de gènere, sent una eina que els permet dotar-se d’autoestima, autonomia i independència.

Precisament, en aquest sentit, els assistents al fòrum han tingut l’oportunitat de conèixer en primera persona el punt de vista i les experiències de dues dones que han estat víctimes de violència de gènere i que han pogut accedir a un lloc de treball. La Lorena i la Marta han coincidit a assenyalar que l’oportunitat laboral que els va proporcionar Clece ha estat una de les principals ajudes per recuperar-se del trauma que han patit. La Marta ha explicat que «l’estat emocional és el primer que cal tractar i cuidar, però la feina és essencial per recuperar la normalitat i l’autoestima». De la seva banda, en el seu testimoni, Lorena ha incidit en l’estímul que representa trobar una ocupació: «Quan sembla que totes les portes estan tancades, la feina representa una motivació per continuar endavant. Però sobretot, si en aquest entorn laboral ets reconeguda com una persona que té alguna cosa per aportar-hi».

A més d’aquestes dues dones, el col·loqui —moderat pel periodista Julián Giménez— ha comptat amb la participació de Blanca Hernández Oliver, delegada del Govern per a la Violència de Gènere; Laura Chorro, directora general de Família i Dona de la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana; Cristóbal Valderas, president de Clece; Eva Planells, directora del Centre de Protecció de la Dona de València, i d’una representant de l’Associació Alanna, Ana Ferrer.

És la segona edició d’aquest fòrum de diàleg, que se celebra «dins del compromís social de Clece», tal com ha recordat Cristóbal Valderas, president de Clece: «Un compromís social que va més enllà d’una política de responsabilitat social corporativa i s’integra en una autèntica cultura d’empresa». En aquest sentit, Valderas ha anunciat que la companyia actualment dóna feina a més de 70.000 persones, 5.537 de les quals provenen de col·lectius vulnerables i, en concret, 143 són dones que han estat víctimes de violència de gènere.

El fòrum ha arrencat amb la intervenció de Blanca Hernández, delegada del Govern per a la Violència de Gènere, que ha volgut ressaltar, en primer lloc, els aspectes positius de la gestió que han fet les diferents administracions en aquest camp durant els últims anys: «El que ha fet Espanya en la lluita contra la violència de gènere no té comparació en cap altre país del món. Som pioners en moltes mesures i rebem permanentment altres estats interessats a conèixer la nostra gestió i model». No obstant això, la delegada del Govern també ha volgut recordar quins són els principals camps de millora i els assumptes que més preocupen: «L’autonomia és un dels principals antídots contra la violència de gènere i la feina és fonamental per aconseguir aquesta independència». Finalment, Blanca Hernández ha advertit que, si bé s’estén entre la població el rebuig total a la violència física, encara són acceptades, d’una part significativa de la societat, formes més subtils de violència com la de control o seguiment».

De la seva banda, Laura Chorro, directora general de Família i Dona de la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat Valenciana, ha assenyalat la importància que el sector privat es conscienciï realment del seu paper, especialment que es creï una autèntica conscienciació empresarial: «Les empreses, a més de valorar les bonificacions fiscals per promoure la contractació d’aquest col·lectiu, han de saber que tenen una responsabilitat amb l’entorn on es desenvolupen i haurien de ser conscients del bé que poden fer atenent problemes tan reals com el de la inserció laboral de les dones que han patit la violència de gènere».

Eva Planells, directora del Centre de Protecció de la Dona de València, ha ressaltat que la integració laboral de les dones víctimes de violència de gènere és definitiva en la seva recuperació anímica i psicològica: «Sense ocupació és molt difícil la sortida. Sense una feina es corre el perill que la víctima desfaci camí ja recorregut. Cal entendre la importància que l’autonomia té per a elles». De la mateixa manera, Planells ha afegit que «la solitud i l’aïllament són algunes de les principals barreres que cal trencar. Cal buscar “xarxes”, ajudes que afavoreixin la integració».

Compromís social amb la igualtat d’oportunitats
El II Fòrum Clece per la Integració s’emmarca en el compromís social de Clece amb la integració laboral de dones víctimes de violència de gènere. Actualment, a la seva plantilla compta amb 143 treballadores que pertanyen a aquest col·lectiu. Aquest esforç de la companyia s’estén, a més, a altres col·lectius com ara persones amb discapacitat, joves aturats, persones en risc d’exclusió social i víctimes del terrorisme. Per fer-ho, Clece col·labora amb més de 200 associacions. Avui dia, Clece dóna feina a més de 70.000 persones a Espanya i a prop de 6.000 al País Valencià.