Clece lliura els Premis Compromís als projectes més destacats en integració i sensibilització de col·lectius socialment vulnerables

Clece lliura els Premis Compromís als projectes més destacats en integració i sensibilització de col·lectius socialment vulnerables

  • Els premis en les quatre categories, Discapacitat, Exclusió Social, Violència de Gènere i Gent Gran, han recaigut, respectivament, en les associacions Dedines, Línea 10, Victoria Fuenlabrada i la Fundació Vianorte-Laguna.
     
  • El jurat, format tant per personalitats del món institucional com de la societat civil, ha valorat 157 candidatures.

Madrid, 3 de març del 2015. Clece va celebrar ahir la cerimònia de lliurament dels seus Premis Compromís, que, en aquesta primera edició, van recaure en els projectes presentats per les associacions Dedines, Línea 10, Victoria Fuenlabrada i la Fundació Vianorte-Laguna per la seva tasca a favor de col·lectius socialment vulnerables.

Els guardons tenen l’objectiu de reconèixer la tasca d’entitats socials i d’organitzacions sense afany de lucre de la Comunitat de Madrid en els àmbits de la integració de persones amb discapacitat, dones que pateixen violència de gènere i persones en risc d’exclusió social, així com en l’ajuda a la gent gran. Es creen com un reflex de la realitat social de Clece que integra més de 5.000 persones de col·lectius vulnerables a la seva plantilla. «Homes i dones amb històries increïbles de superació, d’èxit i que són un exemple d’orgull i d’esforç per a tots els que formem part d’aquesta enorme família que és Clece», va destacar Cristóbal Valderas, president de Clece.

«El nostre compromís social consisteix a anar més enllà de prestar un servei social públic o de complir un plec de condicions, és arribar on generalment l’Administració pública no pot arribar», va afirmar Valderas. «Intentem tancar el cercle després que han passat per un centre social. Com? Integrant realment aquests col·lectius en la societat, intentant oferir-los una oportunitat de treballar a la nostra companyia», va afegir.

Durant la gala, celebrada en els Teatres del Canal de Madrid i conduïda pel periodista Constantino Mediavilla, Clece va fer públic el nom dels finalistes i dels guardonats de la primera edició. Van lliurar els premis Irene Vila, presidenta del jurat, en la categoria de Discapacitat; Dolores Navarro, regidora de Família i Assumptes Socials a l’Ajuntament de Madrid en la categoria d’Exclusió Social; Cristóbal Valderas, president de Clece, en la categoria de Violència de Gènere; i Jesús Fermosel, conseller d’Assumptes Socials de la Comunitat de Madrid, en la categoria de Gent Gran.

«Enhorabona a tots els projectes presentats. Enhorabona a tots els que lluiteu per fer un món cada cop més gran gràcies a la solidaritat i al compromís. Amb la vostra tasca ens ajudeu a saltar totes les barreres», va destacar Irene Vila, presidenta del jurat.

Projectes premiats
El jurat, integrat tant per personalitats del món institucional com de la societat civil, ha triat els quatre guanyadors després de valorar 157 candidatures i de triar cinc finalistes per cada candidatura. Els premiats són els següents:

  • Associació Dedines pel seu projecte «Colònies d’Estiu 2015» en la categoria de Discapacitat. Dedines és una associació per a la defensa dels infants discapacitats amb necessitats especials fundada l’any 2009. Des de fa dos anys, fa unes colònies d’estiu per a afiliats a l’associació. Actualment, 45 nens amb discapacitat. Amb el projecte «Colònies d’Estiu 2015» ofereix campaments amb personal qualificat i material específic per atendre les necessitats especials d’infants amb pluridiscapacitat.
  • Associació Línea 10 pel seu projecte «Nou Camí 2015» en la categoria d’Exclusió Social. L’associació neix de l’obra de les Germanes de la Caritat de l’Assumpció que treballen en les perifèries de les ciutats tot donant suport a famílies en risc d’exclusió. Més concretament, el projecte «Nou Camí» es duu a terme des de fa quatre anys en el districte madrileny d’Usera, tot afavorint la inserció social de famílies amb menors en situació de risc, a través de l’acompanyament social, d’intervencions socioeducatives a domicili o a la seu de l’associació. 35 famílies i 45 menors d’entre 3 i 12 anys es beneficien d’aquest programa.
  • Associació Victoria Fuenlabrada pel seu projecte «Benestar, integració apoderament i emancipació de les dones víctimes de violència de gènere» en la categoria de Violència de Gènere. Aquesta entitat, formada per dones relacionades amb la violència de gènere, proporciona, a les víctimes, un programa per avaluar i cobrir les seves necessitats més urgents a través de diferents activitats com ara tallers de benestar, tallers de cerca d’ocupació i suport emocional, autoprotecció i defensa personal o assessoria jurídica.
  • Fundació Vianorte-Laguna pel seu projecte «Equipo Mèdic i Terapèutic a domicili de l’Hospital Centre de Cures Laguna per a Persones Dependents» en la categoria de Gent Gran. La Fundació Vianorte-Laguna és una entitat sense afany de lucre dedicada a la cura i a l’atenció de persones que pateixen malaltia avançada, gent gran i pacients amb malalties neurodegeneratives. Amb aquest projecte, un equip mèdic i terapèutic de l’Hospital Centre de Cures Laguna per a Persones Dependents fa serveis d’atenció a domicili per a persones dependents en situació de vulnerabilitat social amb necessitat de teràpies i escassa mobilitat. El nombre de potencials beneficiaris directes, per servei unitari, arriba a 5.265 persones.

Les quatre propostes han rebut una dotació de 6.000 euros cadascuna, així com un guardó dissenyat per l’artista madrileny José Miguel Utande, desenvolupat per una associació de persones amb discapacitat. El jurat ha valorat el valor social i l’abast de les iniciatives. Juntament amb Irene Villa, Dolores Navarro i Cristóbal Valderas, el jurat ha comptat amb la participació de César Antón, director general de l’Imserso; Carmen Balfagón, secretària general tècnica d’Assumptes Socials de la Comunitat de Madrid; Matilde Fernández, diputada del PSOE a l’Assemblea de Madrid i portaveu d’Assumptes Socials del Grup Parlamentari Socialista; David Casinos, conferenciant i atleta paralímpic, dedicat a les especialitats de llançament, pes, disc i martell, i Pedro Montoliú, periodista espanyol i cronista de la vila de Madrid.

Fruit d’un compromís
Els Premis Compromís s’emmarquen en el compromís social de Clece, que gira al voltant de quatre pilars: empleabilitat, integració, sensibilització i atenció de persones.

Des de fa uns quants anys, la companyia impulsa la integració laboral de col·lectius desfavorits, tot oferint oportunitats laborals a persones amb discapacitat, en risc d’exclusió social i víctimes de violència de gènere. Actualment, més de 5.000 persones pertanyen a aquests col·lectius i s’integren en els gairebé 70.000 treballadors de Clece. Per dur a terme aquest compromís, Clece col·labora amb més de 200 associacions, fundacions, entitats socials i organismes públics. A la Comunitat de Madrid, Clece compta amb més d’11.300 treballadors, 700 persones dels quals pertanyen a col·lectius desfavorits.

A més d’aquests col·lectius, Clece està especialment sensibilitzada amb l’atenció de la gent gran. En la seva activitat, atén cada dia més de 87.000 persones grans en els serveis que presta en residències, centres de dia o d’ajuda a domicili, persones per a les quals fa diferents actuacions (tallers ocupacionals, trobades intergeneracionals o teràpies avançades, entre d’altres) que van més enllà de la prestació del servei social compromès amb l’Administració amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida i d’afavorir la seva autonomia i integració social.